Vergunning verleend Kubota

5 december 2023

Namens Kverneland Group hebben wij het afgelopen jaar gewerkt aan een ontwerp van het nieuwe Europese hoofdkantoor van Kubota Holdings Europe. Het kantoor is gevestigd in Nieuw-Vennep dankzij de gunstige ligging; Schiphol ligt om de hoek, waardoor er een directe verbinding is met Osaka. Ook Duitsland, Frankrijk en Italië zijn makkelijk bereikbaar. Het hoofdkantoor van deze Japanse specialist in onder andere land- en tuinbouwmachines, zal bestaan uit een kantoorruimte van 8500m², een showroom van 1100m² en 3000m² aan bedrijfshallen. Nu de bouwvergunning van Kubota onherroepelijk is, zijn we een stap dichter bij de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor.

De structuur

In overeenstemming met de visie polderlinten, van Gemeente Haarlemmermeer, bestaat de voorkant uit een voorhuis/ polderwoning, welke als entreehal wordt ingericht. Daarachter staat het hoofdgebouw, ofwel de schuur, ontworpen als zeer transparant, betonnen casco. De voorkant van het kantoor, aan de straatzijde, hebben we zo transparant mogelijk gehouden. Naar achteren toe wordt de gevel steeds meer gesloten, doordat de bedrijfshallen zich hier bevinden. De dubbelhoge, glazen showroom bevindt zich aan de voorzijde van het pand, zodat de landbouwmachines goed te zien zijn vanuit het gehele kantoor.

japanse architectuur

Het exterieur bestaat voornamelijk uit strakke en moderne materialen, zoals glas, beton en aluminium gevelbekleding. Dit is een verwijzing naar de eerlijke, sobere Japanse architectuur. De diepe negge van het beton zorgen voor privacy, zonwering en dynamiek in de gevel. Het interieur krijgt, in tegenstelling tot het exterieur, juist een warm uiterlijk door de toepassing van veel hout en groen. Doordat het kantoor luxe en breed is opgezet, met een inpandig atrium, zorg je ervoor dat je in de toekomst vrij bent in de indeling van het kantoor. Zo kan je het kantoor met minimale ingrepen van een kantoortuin naar een ruimte met werkkamers transformeren.

een GROENe oase

Groen speelt een belangrijke rol: de hele omgeving van het nieuwe hoofdkantoor wordt straks vergroend naar ontwerp van Stijlgroep Landschap & Stedelijke Ruimte. Een dakterras op de showroom maakt niet alleen fraai kijkgroen, maar is ook een plek waar men pauze kan houden. Dit groene karakter trekken we naar binnen toe ; de groene wand in de entreehal wordt straks een voorbode van de groene oase in het hart van het gebouw. Midden in het kantoor bevindt zich straks een binnentuin, waar medewerkers zich terug kunnen trekken en doorheen kunnen lopen. Direct aan de binnentuin grenst het bedrijfsrestaurant, waardoor de binnentuin ook voor het restaurant bijdraagt aan het verblijfsklimaat. De verdiepingen worden straks aan elkaar verbonden door middel van een grote trap, die daarnaast ook de diverse functies aan elkaar verbindt.

Meer zien van Kubota? Klik hier!