De Waag is in aanbouw

8 december 2023

Reden voor een feestje, De Waag in Woerden is in aanbouw! Hier, op steenworp afstand van het Woerdense centrum, bouwt Heijmans in opdracht van Cazas Wonen aan een woongebouw met 120 appartementen. Hiervan zijn 100 appartementen bestemd voor de sociale huur en 20 voor de middenhuur. De Waag is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Snellerpoort, een nieuwe, duurzame en levendige stadswijk.

De Waag is een eigentijds en karakteristiek gebouw, dat zich voegt naar de stedelijke context. Het gebouw kent een U-vormige plattegrond, die een groene binnentuin omsluit. Deze binnentuin, naar ontwerp van Bieke van Hees, wordt ingericht als eigentijdse kloostertuin. Het is straks een ontmoetingsplek voor bewoners, die in het hart van de tuin samen kunnen komen rondom een Jeu de Boulesbaan of kunnen tuinieren in de moestuin.

Collectiviteit en toekomstbestendigheid lopen als rode draad door het ontwerpen. Het stimuleren van ontmoeten beperkt zich niet tot gemeenschappelijke ruimtes, maar begint hier al op de galerij. Brede gedeelten kunnen benut worden als ‘voortuinen’ met zitjes, waar bewoners eerder aanspraak hebben.

Het project is niet alleen sociaal duurzaam, maar ook energiezuinig. De bouwkundige en installatietechnische maatregelen dragen ook bij aan een gezond binnenklimaat, dat zowel in de zomer- als wintertijd comfortabel blijft.

De Waag is voor ons een voorbeeld hoe goede samenwerking met onze partners leidt tot kwalitatieve en betaalbare woningen. Trots op het team!

Meer beelden zien? Klik hier.