Bouwupdate Park Vijfsluizen

23 november 2023

Het voormalige Shell Sport park Vijfsluizen in Vlaardingen wordt momenteel omgebouwd tot Park Vijfsluizen, een woonpark met ongeveer 380 koop- en huurwoningen. Het sportcomplex bestond uit voetbalvelden, een sporthal, een atletiekbaan, hockeyvelden, een tennispark en bijbehorende kantine. Het iconische Shell-gebouw in het hart van het park, dat werd gebouwd in 1952, staat sinds 2015 leeg. Ook het zwembad wordt al jaren niet meer gebruikt.

Aan de rand van het park wordt een drietal woongebouwen gerealiseerd waar straks ruimte is voor ca. 150 compacte, maar hoogwaardige, studio-appartementen. Deze woningen hebben een oppervlakte van 50m², waarvan elke meter slim benut is. In de dubbelhoge entreehal in het poortgebouw komt een collectieve ontmoetingsruimte, waar bewoners elkaar straks kunnen treffen. Naast een collectieve ruimte, worden ontmoetingen eveneens gestimuleerd in de gemeenschappelijke binnentuin. Ook zijn er parkeervoorzieningen en een inpandige fietsenstalling opgenomen in het plan.

In de architectuur is gekozen voor een pandsgewijze uitvoering in verschillende thema’s. Voor het plan zijn er drie type stenen uitgezocht. Verschillende tussenvlakken worden uitgevoerd in een klampsteen om meer plastiek in de gevel te krijgen. Het plan kent een hoge geluidsbelasting, waardoor er veel dove gevels in grote delen van het plangebied zijn. De galerijen bevinden zich aan de geluidsluwe binnenzijde van het bouwblok. Hiernaast variëren de blokken in hoogte, om zo de pandsgewijze architectuur te benadrukken.

Het project begint goed op te schieten, het grootste deel is inmiddels uit de steigers. Voor meer beelden van Vijfsluizen kan je hier klikken.