Tender gewonnen in Woerden

24 februari 2023

In samenwerking met Cazas Wonen en Heijmans Woningbouw Amersfoort hebben wij de tender voor het realiseren van 120 huurappartementen in de nieuwe stadswijk Snellerpoort in Gemeente Woerden gewonnen.

De Berk draait om verbinding; verbinding van de bewoners, maar ook verbinding met de buurt. De bijzondere locatie, direct aan het water en naast een kerk, hebben we mee laten spelen in ons ontwerp. Om een connectie met de kerk op te zoeken, is het blok opengebroken aan de zuidzijde en krijgt een U-vormige structuur. Een aangrenzende vlonder aan deze zijde zorgt niet alleen voor toegevoegde waarde voor de bewoners van De Berk, maar ook voor de kerkgangers en andere buurtbewoners.

Collectiviteit, toekomstbestendigheid en functionaliteit zijn belangrijke pijlers geweest in het ontwerp. We willen niet dat ontmoeten zich beperkt tot de collectieve ruimte in de plint of de binnentuin: ontmoeten begint hier al op de galerij. Brede gedeelten kunnen benut worden als ‘voortuinen’ met zitjes. Ervaring met ouderenwoningen leert ons dat een balkon aan de gevel minder interessant is voor ouderen dan een buitenruimte aan de galerij. Aan de galerij heb je eerder aanspraak, wat de eenzaamheid tegengaat.

De bewoners van De Berk kunnen elkaar straks naar hartenlust ontmoeten, samen activiteiten ondernemen en bovenal: genieten. Het blok omsluit een eigentijdse kloostertuin: pergola’s, hagen, een rondgang en een waterelement vormen de kapstok voor de inrichting. In het hart van de tuin kunnen de bewoners samenkomen rondom een Jeu de Boulesbaan en tuinieren in een kleine moestuin. Samen zijn is wat ons betreft één van de belangrijkste uitgangpunten met de grootste toegevoegde waarde. De Berk wordt een plek om wortel te schieten en te bloeien, zelfs – of misschien wel juist – op je oude dag.

Trots op het team! Cazas Wonen, Heijmans, Bieke Van Hees, Goudstikker – de Vries B.V., LBP|SIGHT

Meer beelden van De Berk zien? Klik dan hier.