SPOT Amsterdam: een nieuwe stadswijk

6 november 2023

Aan de Hondsrugweg, niet al te ver van de ArenA, in Amsterdam-Zuidoost verrijst een nieuwe stadswijk: SPOT. De huidige verouderde gebouwen en leegstaande kantoren maken plaats voor 1090 woningen verdeeld over zeven woontorens. Deze torens variëren van 60 tot 110 meter en hebben een mooie mix aan vrije sector- en middeldure koopwoningen, vrije sector huurwoningen en huurwoningen in het sociale segment.

HET PLAN

Ruim 12.000m2 aan kantoren, woningen, kinderdagverblijf en horeca krijgen straks een plek in de plint. Deze plint is ontworpen als een vlechtwerk van roodbruine baksteen waartussen grote vensters komen. Achter de plint ontstaat een passage waar fietsers, voetgangers, bewoners en bezoekers samenkomen. Naast het stimuleren van gezond leven door de fiets als uitgangspunt te nemen, wordt er tevens geanticipeerd op het creëren van sociale veiligheid en gezondheid. De ontwikkeling creëert verschillende sferen, waaronder een intiem binnenstedelijk karakter met weelderig groene hofjes omringd door de hoogbouw. De gezellige, kleinschalige Amsterdamse sfeer is nog steeds aanwezig. Dit wordt bereikt door het concept van bakstenen, waarbij plinten, plantenbakken en bestrating zijn verenigd en gemaakt van dezelfde levendige rode baksteen die typisch is voor Amsterdam.

BUITENRUIMTES EN BOUW

De vele royale buitenruimtes, vergroende daken en geïntegreerde groene Amsterdamse laag zorgen voor biodiversiteit en een prettige leefomgeving. Hier kunnen mensen gezond en met veel plezier wonen. Direct naast deze nieuwe stadswijk, SPOT, komt het nieuwe Hondsrugpark, welke maar liefst zeven voetbalvelden groot wordt. Bij SPOT Y toren C1 zijn in september de wanden op de 2e verdieping afgerond, nu alleen nog de vloer van de 3e en dan kan het tunnelen beginnen. Bij CF is de prefab constructie op de 1e verdieping opgebouwd en zijn de kanaalplaatvloeren van de 2e verdieping gelegd. Naar verwachting worden de eerste woningen vanaf medio 2024 tot begin 2025 opgeleverd.

BETROKKEN PARTIJEN

Eén van de woontorens is een ontwerp van onze hand. In samenwerking met MoederscheimMoonen Architects en DOOR Architecten werken wij een andere woontoren facilitair uit. Het masterplan voor SPOT is getekend door KAAN Architecten en wordt gerealiseerd door Pleijsier Bouw. Landschaps- en interieurarchitect Inside Outside is verantwoordelijk voor het ontwerp van de openbare inrichting van SPOT. COD en DUQER zijn de drijvende kracht achter de transformatie van SPOT. Onze andere samenwerkingspartners voor dit project zijn: DGMR, Valstar Simonis, LBP|SIGHT, Zonneveld ingenieurs en Drees & Sommer.

Live de bouw volgen van SPOT? Klik hier. Voor meer beelden van het project kan je hier klikken.