Open Veld in Vlaardingen krijgt vorm

28 oktober 2022

Op de punt van Park Vijfsluizen in Vlaardingen ligt het project Open Veld. Inmiddels is de bouw bijna een half jaar bezig en begint het project vorm te krijgen. Open Veld bestaat uit een drietal woongebouwen waar straks ruimte is voor ca. 150 compacte, maar hoogwaardige, studio-appartementen. Deze woningen in hebben een oppervlakte van 50m2, waarvan elke meter slim benut is. In de dubbelhoge entreehal in het poortgebouw komt een collectieve ontmoetingsruimte, waar bewoners elkaar straks kunnen treffen. Hiernaast zijn er een collectieve parkeervoorziening en inpandige fietsenstallingen opgenomen in het plan.

In de architectuur is gekozen voor een pandsgewijze uitvoering in verschillende thema’s. Voor het plan zijn er drie type stenen uitgezocht. Verschillende tussenvlakken worden uitgevoerd in een klampsteen om meer plastiek in de gevel te krijgen. Het plan kent een hoge geluidsbelasting, waardoor er veel dove gevels in grote delen van het plangebied zijn. De galerijen bevinden zich aan de geluidsluwe binnenzijde van het bouwblok. Hiernaast variëren de blokken in hoogte, om zo de pandsgewijze architectuur te benadrukken.

De gebouwen ontsluiten een weelderige binnentuin waar de bewoners straks naar hartenlust kunnen ontspannen en elkaar kunnen ontmoeten. Dit binnengebied wordt een intens groen eiland, waarbij een duidelijke relatie tussen de entree en centrale as is opgezocht. Parkeren is straks ondergeschikt aan het landschap, hierdoor bevindt het zich ook onder het maaiveld. Glooiingen op het maaiveld zorgen voor optisch bedrog en vergroot de ruimte.

Open Veld wordt gerealiseerd in opdracht van Heijmans Vastgoed en wordt eveneens uitgevoerd door Heijmans. Ruijzenaars Landscape is verantwoordelijk voor de landschappelijke inrichting van het gehele plangebied.

Meer beelden zien van Open Veld? Klik dan hier.