Nieuwe beelden Overkamppark Dordrecht

10 oktober 2022

Voor Overkamppark in Dordrecht hebben wij nieuwe beelden laten maken door Studio de Nooyer. Begin dit jaar is de laatste woontoren opgeleverd en is het project afgerond.

De drie woontorens, vernoemd naar het gelijknamige Overkamppark, staan met de voeten aan dit park. De ontwikkeling maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Gezondheidspark, waar het naastgelegen Albert Schweitzer Ziekenhuis onder valt.

Doordat de torens op een prominente plek staan, moesten ze een vriendelijk en dynamisch uiterlijk krijgen. In het ontwerp is hierom gekozen voor een bruinzilveren baksteen, die onder invloed van het zonlicht telkens nét iets anders kleurt. Dat geldt ook voor de goud/olijfkleurige aluminiumplaten die op een aantal woonlagen de baksteen afwisselen.

De drie torens bieden ruimte aan 165 appartementen, met  55 appartementen in elke toren. Elke woonlaag telt slechts vier appartementen, waardoor elk appartement aan twee zijden grote raampartijen en een terras op de hoek heeft. Bovendien vormen de vier plattegronden niet een strakke rechthoek, maar ‘verspringen’ ze ten opzichte van elkaar. Zo ontstaan appartementen met veel ruimte, maximale lichtinval en uitzicht over alle windstreken. Het parkeren vindt plaats in de onderste lagen van de torens, waarbij het dak voorzien is van sedum en de gevel van klimop.

De architectenselectie voor dit project is in 2006 gewonnen. Vier jaar later, in 2010, is de bouw van de eerste toren gestart en in 2012 afgerond. Vanwege de crisis werd voor lange tijd alleen de eerste toren gebouwd. Pas in 2016 werden de plannen door AM uit de ijskast gehaald en in 2017 ging toren twee in de verkoop en in 2018 ging deze in aanbouw. Door de grote belangstelling is toren drie niet al te lang hierna, in 2019, in de verkoop gegaan. Met de oplevering van toren 3 begin dit jaar, is de wijk Dubbeldam in Dordrecht drie landmarks rijker.

Meer beelden zien? Klik dan hier.