KLUNDER wint tender in Dordrecht

17 juni 2019

In opdracht van BEMOG Projektontwikkeling heeft KLUNDER ARCHITECTEN i.s.m. LAP Landscape & Urban Design een tender gewonnen voor een wooncomplex aan de Merwede in de nieuwe wijk Stadswerven. In deze nieuwbouwwijk is de industriële historie van de scheepsbouw nog duidelijk te zien. Ons ontwerp voor ‘De Scheepsbouwmeester’ sluit aan op deze historie.

De Scheepsbouwmeester heeft uitzicht over zowel de Merwede als de historische binnenstad van Dordrecht. De kop heeft een panoramisch uitzicht over het water en door in de westgevel perforaties in de massa te maken met duurzame ‘bluehouses’ woont iedereen aan de Merwede. De Scheepsbouwmeester opent zich naar alle kanten in haar de omgeving met optimaal wonen aan het park en de rivieren.

Er is gekozen om een pandjesachtige architectuur te maken, zonder dat dit het gebouw uit elkaar doet vallen. De kop van het gebouw zet ten slotte kracht bij en kijkt met een weidse blik over de Merwede heen. Hier bezit het gebouw een klassieke opbouw met een transparante industrieel vormgegeven plint, een pakhuisachtig middendeel en een letterlijke gouden kroon. Het silhouet van De Scheepsbouwmeester refereert naar de spilpositie die de stadswerven heeft gehad voor de geschiedenis van Dordrecht; stoer aan de ene zijde, karakteristiek en fijn aan de andere zijde.